Mijn oma, de storyteller

Mijn oma, de storyteller

Ik herinner me ze als de dag van gisteren,  de verhalen van mijn oma. Vol enthousiasme zat ik – soms met broer, zus, nichten en neven – om haar heen. Ik mocht dan drie woorden zeggen en van deze woorden maakte mijn oma een heus verhaal. Een techniek die ik, dankzij haar, ook heb leren beheersen.

Mijn oma paste vroeger regelmatig op mijn broertje, zusje en mij. Als gepensioneerd lerares Frans was zij erg streng. Toch waardeerde ik dat enorm. We wisten precies waar we aan toe waren. Mijn oma had een rijke fantasie als het aankwam op het vertellen van verhalen. Mijn opa heeft het grootste gedeelte van mijn leven op Curaçao gewoond. Dat hij een echte storyteller was, ontdekte ik rond mijn achttiende pas, toen ik vaker naar het eiland ging en zelfs bij hem introk.

De heks met de magische bril

“Er was eens een heks met een magische bril. Als je er doorheen keek terwijl het regende, kon je zien wat er die dag zou gaan gebeuren!” We hingen aan haar lippen. Heks Pierlala was meestal de hoofdpersoon in haar verhalen. Als ik een bad-hair-day heb, vergelijk ik mezelf nog altijd met Pierlala. Het klinkt ook lekker fout. Ik kan mijzelf inmiddels ook een storyteller noemen.

Storytelling maakt saaie stof boeiend

Zo gaf ik eens een koffietraining op een horecaschool. Er zaten zes gapende achttienjarige meiden voor mijn neus, die duidelijk alleen aanwezig waren voor de studiepunten. Ik besloot af te trappen met een verhaal over hoe ik als 22-jarige op een koffiefarm belandde in Colombia. Het werkte.

“Mevrouw, dit was de boeiendste workshop tot nu toe. Hoe u het uitlegt, zo snap ik het tenminste!” Dat is natuurlijk een megacompliment. Maar… ‘Mevrouw’ en ‘u’ genoemd worden? Vanbinnen ben ik gewoon nog dat meisje dat niet kan wachten tot oma wéér een verhaal verzint op basis van drie woorden… En guess what? Als ik oppas op mijn nichtjes en neefjes zet ‘m regelmatig in. ‘Noem eens drie woorden, dan maak ik er een verhaal van!’

Drie woorden

Heb jij drie woorden voor mij? Dan maak ik daar jouw verhaal van. Laten we een goede kop Guatemalteekse koffie drinken en verhalen uitwisselen. Neem contact met mij op!

(Dit blog schreef ik op 17-04-2021, de 82e verjaardag van mijn oma!)

Leave a Comment

Your email address will not be published.